Luthers in Zwolle

Luthers in Zwolle

Op mijn zoektocht naar Lutherse kerken kom ik natuurlijk ook in Zwolle. Daar werden de Luthersen in de vroege zeventiende eeuw naar de rand van de samenleving gedrukt. De verhouding luthersen en  gereformeerden was altijd al moeilijk, vandaar.

Voordat men een eigen kerkgebouw had kwamen Luthersen samen in woonhuizen. Meestal kwamen daar kooplieden uit de landen rondom de Oostzee.  Dat zie je wel in meer steden in die tijd.

 

 

Schuilkerk

Maar goed, in 1649 werd in de Koestraat een schuilkerk gebouwd tegen de stadsmuur, daar waar nu Museum de Fundatie is, ernaast wel te verstaan. De heren regenten hielden kerkdiensten tegen tot 1661. Wat een lastposten. Tolerantie was een moeilijk begrip in die tijd. Want nu horen de luthersen bij de PKN, met zo'n 20.000 zielen in Nederland.

De kerk is sinds die tijd meerdere keren verbouwd. Van de buitenkant toch een beetje standaard Luthers, eenvoudig zonder toren, maar wel met een zekere deftigheid. Hoge ramen, een voorname klassieke ingang. De zwaan boven de deur ontbreekt niet, net als op één van de windwijzers. Tegenwoordig is dit gebouw in gebruik bij de Luthersen uit de classis Overijssel en Flevoland, een groot gebied dus.

Het derde orgel

In de eerste kerk kwam een orgel van de vermaarde firma Schnitger, die ook bezig was met een groot orgel in de Martinikerk in Groningen. De beide zonen van Schnitger waren de bouwers. Dit orgel is in 1917 verhuisd naar Duurswoude. Na een periode met een Standaartorgel bouwden de firma's Leeflang en Flentrop het huidige derde orgel. Luthersen hechten aan goede muziek en dus ook aan een goed instrument.

De inrichting van de kerk (volgt)